Title Image

Често задавани въпроси

Намерете отговори на най-често задаваните въпроси
Начало  /  Често задавани въпроси
Болнични стаи

Всички клиники и отделения разполагат с модерни болнични стаи, които са оборудвани с цел максимално удобство за пациентите и простор на действие на персонала. Всяка болнична стая е снабдена с централна климатизация, с възможност за индивидуално регулиране на температурата, със система за контакт с дежурния медицински персонал, модерно болнично легло, безплатна кабелна телевизия и безплатен безжичен интернет. Във всички структури има специализирани болнични стаи снабдени с вакуумна система и кислородна инсталация.

Стаите в УМБАЛ „КАСПЕЛА” са 2 вида:

– стая с 2 или 3 легла – ползването на легло в такава стая влиза в стойността на клиничната пътека и за нея пациентът не доплаща;

– самостоятелна стая, за която пациентът предварително заявява своя избор и доплаща стойността й /80лв на ден/ на Централните регистратури;

Записване за консултация

Всеки пациент изчаква реда си пред специализирания кабинет в приемното му време или след предварителна уговорка с лекаря по телефона. В МДЦ „КАСПЕЛА” можете да бъдете прегледан с направление №3 от личния лекар или срещу заплащане по официалния ценоразпис на болницата.

Прием в болницата

Ако състоянието Ви налага приемане в болницата, на регистратурата ще бъдете уведомени за възможностите по време на лечението и престоя Ви – избор на стая, възможност за нощувка на придружител, както и за стойността на лечението, ако нямате направление от лекуващия Ви лекар.
Вие можете да бъдете приети за болнично лечение след консултация със специалист от Диагностично–консултативния ни блок по един от следните 3 начина:

1. Като задължително здравноосигурено лице с Направление №3 (за консултация) от личния Ви лекар или специалист. Постъпването за болнично лечение, независимо от това, че имате необходимото направление, става единствено и само по преценка на съответния специалист на Диагностично–консултативния блок на болницата.

2. Ако не сте здравноосигурено лице или нямате необходимото направление – срещу заплащане по ценоразписа на болницата.

3. Ако сте допълнително здравно осигурен, разходите Ви ще бъдат покрити от  Вашия здравен фонд. Предварително попитайте служителя на регистратурата, дали болницата има сключен договор с Вашия фонд.

Болните, приети в стационара на УМБАЛ „Каспела“, заплащат потребителска такса за всеки ден болнично лечение на регистратурата в размер на 5.80лв.

Потребителска такса за оказана извънболнична и болнична медицинска помощ не заплащат лицата съгласно чл. 37, ал. 1 ЗЗО.

Здравноосигурените лица  заплащат всички медицински процедури, прегледи, манипулации, медицински изделия , медицински консумативи и др. , които не се поемат като разход от Здравната каса, съгласно алгоритъма на клиничната пътека или амбулаторна процедура по ценоразписа на болницата, за което се информират.

Болните заплащат допълнително поискани  услуги, предоставени от ЛЗ, съгласно ценоразписа на  УМБАЛ „Каспела”, основани на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ,  ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г., изм. и доп. ДВ бр.22 от 22.03.2016   г. за което пациентът  заявява писмено и декларира, че е направил своя избор след представяне на ценоразписа на услугите.

Болните имат право на избор на лекар/екип по ред, определен от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ , ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г. изм. и доп. ДВ бр.22 от 22.03.2016   г. и съгласно ценоразписа на болницата.

Информирането на близките за състоянието на пациентите е регламентирано във вътрешния правилник на болницата. Още при постъпването можете да определите кои Ваши близки да бъдат информирани за промените във Вашето здравословно състояние по време на болничния Ви престой, както и за резултатите от изследванията, процедурите и операциите.
Сведенията се получават от лекуващия лекар.

Хранене по време на вашето лечение

Храненето в болницата е на принципа на „кетеринг” система с ежедневна доставка на храната в индивидуално пакетирани съдове. Асортиментът на храната се избира предварително по зададено меню от предния ден. В определени отделения според заболяването са въведени видове диети.

Придружител в болницата

За максимален комфорт на нашите пациенти, се предлага престой на техен придружител в болничната стая. Придружителят заплаща такса 20лв за дневен престой и/или 80лв за нощувка с ползване на легло , при условие, че към деня на хоспитализиране на неговия близък и по време на целия болничен престой има свободно легло и същото не е предвидено за заемане от планов или спешен пациент.

Придружители на пациенти до 7 годишна възраст не заплащат такса за престой.

Паркинг

Непосредствено до УМБАЛ Каспела е достъпен денонощен платен паркинг.